Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(33)
Forma i typ
Książki
(32)
Poradniki i przewodniki
(24)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(24)
nieokreślona
(12)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Centrala - Wypożyczalnia
(18)
Centrala - Czytelnia
(2)
Filia nr 1
(8)
Filia nr 3
(3)
Filia w Tyliczu
(6)
Filia w Bereście
(2)
Autor
Fuhrman Joel
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adams Mike (1967- )
(1)
Aurell Lina Nertby (1978- )
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bone Emily
(1)
Brzychcy Ewa
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Gerardi Gabila
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Graboń Ika
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Gwis Asia
(1)
Gwis Joanna. $e Il
(1)
Górecka Dominika
(1)
Górska Danuta (tłumaczka)
(1)
Högström Justyna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kapała Aleksandra (nauki medyczne)
(1)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kämparg?rd Niklas (1976- )
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Loth-Ignaciuk Agata. Autor. Ilustracje
(1)
Majka Jędrzej (1976- )
(1)
Mancini Paola
(1)
Mentel Joanna
(1)
Murkett Tracey
(1)
Nowak Magdalena (tłumacz)
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz. Z tradycji ojca Klimuszki
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Oliwa Robert (język angielski)
(1)
Pająk Zofia
(1)
Piotrowska Eliza (1976- )
(1)
Polettini Barbara (1969- )
(1)
Rapley Gill
(1)
Rogozińska Anna
(1)
Rosiak Anna
(1)
Rusina Enrica
(1)
Salewski Piotr
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Sekaninová ÚStepánka
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Trédez Emmanuel
(1)
Venezia Rossella
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Witek Magdalena (tłumaczka)
(1)
Woolmer Annabel
(1)
Zagawa Ewa
(1)
Źródlak Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(30)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(33)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(5)
0-5 lat
(3)
Rodzice
(3)
Chorzy
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Potrawy dietetyczne
(7)
Dieta bezglutenowa
(3)
Kucharstwo
(3)
Odżywianie
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Żywność
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Kobieta
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie dietą
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Celiakia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chów zwierząt
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Ekologia
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Francuzi
(1)
Freeganizm
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Grzyby
(1)
Jajka
(1)
Jakość żywności
(1)
Jelita
(1)
Kawa
(1)
Konsumenci
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Makaron
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Mięczaki
(1)
Naleśniki, bliny, placki DBN
(1)
Niemowlę
(1)
Osobliwości
(1)
Oszczędność
(1)
Otyłość
(1)
Pizza
(1)
Postawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyprawy
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rozrzutność
(1)
Ryby
(1)
Skorupiaki
(1)
Słodycze
(1)
Tarta
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Uprawa roślin
(1)
Zachowania zdrowotne
(1)
Zakupy
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Śmieci
(1)
Żywienie metodą BLW
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Żywność bezlaktozowa
(1)
Temat: dzieło
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Francja
(1)
Gatunek
Poradnik
(18)
Przepisy kulinarne
(16)
Publikacja bogato ilustrowana
(10)
Książka kucharska
(8)
Opracowanie
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Autobiografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1148)
Edukacja i pedagogika
(389)
Socjologia i społeczeństwo
(279)
Kultura i sztuka
(228)
Religia i duchowość
(206)
Kulinaria
(33)
Literaturoznawstwo
(197)
Medycyna i zdrowie
(178)
Podróże i turystyka
(178)
Biologia
(162)
Psychologia
(140)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(126)
Etnologia i antropologia kulturowa
(101)
Hobby i czas wolny
(96)
Kultura fizyczna i sport
(87)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(82)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(67)
Językoznawstwo
(55)
Geografia i nauki o Ziemi
(52)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(44)
Fizyka i astronomia
(42)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(36)
Rozwój osobisty
(36)
Filozofia i etyka
(31)
Styl życia, moda i uroda
(31)
Architektura i budownictwo
(30)
Nauka i badania
(30)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(26)
Inżynieria i technika
(22)
Media i komunikacja społeczna
(22)
Ochrona środowiska
(18)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(14)
Chemia
(14)
Informatyka i technologie informacyjne
(14)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Transport i logistyka
(13)
Archeologia
(11)
Matematyka
(11)
Praca, kariera, pieniądze
(9)
Zarządzanie i marketing
(7)
Dom i ogród
(6)
Astronomia
(1)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Historia i nauki pomocnicze
(1)
Kuchnia i gotowanie
(1)
Literatura
(1)
Miss Polski
(1)
Paleontologia
(1)
Pedagogika,oświata,edukacja
(1)
Polska
(1)
Przyroda
(1)
Rodzina
(1)
Rolnictwo i Leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Zabawy i gry
(1)
historia
(1)
33 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ukryte toksyny / Mike Adams ; tłumaczenie Magdalena Nowak. - Kraków : Wydawnictwo Esprit, 2017. - 368, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
Na okładce: Nikt, komu zależy na własnym zdrowiu i zdrowiu swojej rodziny, nie potraktuje obojętnie treści zawartych w tej książce.
Amerykański naukowiec MIKE ADAMS przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę „karmią” nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek i kosmetyków. Wielkie koncerny spożywcze oraz środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam produktów spożywczych i suplementów, zmówiły się, aby nie ujawniać dowodów naukowych i ukryć przed opinią publiczną szokującą prawdę na temat jedzenia. Prawdę na wagę naszego zdrowia i życia. Z książki dowiesz się: Ľ czym skażone są żywność, suplementy diety, produkty ekologiczne, kosmetyki oraz karma dla zwierząt? Ľ jaki ma to wpływ na nasze zdrowie i życie? Ľ co jeść, a czego unikać? Ľ jak odtruć zatruty organizm?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka „Food Pharmacy” to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby podzielić się z Wami zdobytą wiedzą. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie. Uwaga! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki: nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje), mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki), zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe), zdrowa flora jelitowa (czyli lepszy komfort życia), umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego), lepszy gust muzyczny. Tego ostatniego nie potrafimy do końca wyjaśnić, ale pozostałe rezultaty zawdzięczamy kuchni przeciwzapalnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania/ Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [3] strony : ilustracje ; 24 cm.
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czas na małych kucharzy - Poznań : Jeronimo Martinsm Polska S.A., copyright 2022. - 231 stron, ilustracje kolorowe
(Mały Kucharz)
Na okładce: Kreatywne przepisy dla dzieci. 48 naklejek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czym jest dieta ketogeniczna? Sposobem odżywiania, który przestawi wasz organizm ze spalania cukru na spalanie tłuszczu. To również rewolucyjna metoda dbania o zdrowie. Dieta ta pomaga wyleczyć wszystko: od epilepsji przez otyłość po choroby autoimmunologiczne, zalecana jest również w terapii nowotworów oraz wielu innych chorób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Są wszędzie. Na lądzie, w wodzie, pod ziemią, na drzewach, w twoim przewodzie pokarmowym, w lodowce i na skórze. Mogą być trujące i lecznicze, osiągać zawrotne ceny, świecić i wabić elfy - przynajmniej według niektórych legend… Robi się z nich lampy, krzesła, portfele, buduje domy… I kto wie, do czego jeszcze będzie można je wykorzystać, skoro do tej pory udało się opisać tylko 7% gatunków grzybów? To najbardziej niedoceniane, różnorodne i tajemnicze organizmy na Ziemi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/Po (1 egz.)
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/Po (1 egz.)
Filia w Tyliczu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Trzy kroki do zdrowia / dr Joel Fuhrman ; przekład: Ewa Kleszcz. - Wydanie I, dodruk. - Łódź : Galaktyka, 2018. - 349, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
U góry okładki: Schudnij, pokonaj choroby, odzyskaj witalność.
Dzięki doktorowi Fuhrmanowi i zdrowym wyborom żywieniowym pokonasz swoje zachcianki i uzależnienia pokarmowe, a twój organizm po prostu rozkwitnie. Uważaj jednak na skutki uboczne... Twoje choroby się cofną, bóle głowy, alergie i nadciśnienie po prostu miną, a Ty poczujesz się lepiej niż kiedykolwiek wcześniej! Znajdziesz tutaj opis autorskiego systemu oceniania żywności – ANDI, trzech poziomów planowania posiłków oraz 150 inspirujących przepisów. Podejmij wyzwanie i wprowadzaj zmiany stopniowo lub od razu przejdź do fazy trzeciej, by zmaksymalizować spadek wagi i zoptymalizować terapeutyczne skutki najzdrowszego sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The end of diabetes : the eat to live plan to prevent and reverse diabetes.
Cukrzycę można wyleczyć, a wszelkie towarzyszące jej schorzenia wyeliminować. Tak naprawdę większość chorych na cukrzycę może w bardzo prosty sposób całkowicie odzyskać zdrowie i ograniczyć przyjmowanie leków. Dyplomowany lekarz medycyny oraz autor bestselleru „Superodporność” prezentuje prosty plan żywieniowy umożliwiający wyeliminowanie skoków cukru, ograniczenie ilości przyjmowanej insuliny lub nawet całkowite jej odstawienie, uzyskanie prawidłowej wagi ciała, wydłużenie długości życia oraz uniknięcie problemów zdrowotnych. Jest on skuteczny zarówno w przypadku cukrzycy typu 1 jak i typu 2. Dowodzi tego ponad dziesięć tysięcy pacjentów doktora Fuhrmana wyleczonych w przeciągu jego dwudziestoletniej praktyki lekarskiej. Nastał kres cukrzycy! [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne i zdrowe łakocie dla tych, którzy muszą unikać niektórych substancji, a także dla tych, którzy ciągle poszukują nowych smaków. Ponad 70 receptur na doskonałe ciasta i desery bez glutenu, mleka, jajek czy cukru. Dodatkowo zbiór porad, jak zastąpić trudne składniki w codziennych przepisach. Jeszcze nigdy słodkości free nie były tak smaczne! Odbiorcy - osoby, które muszą unikać glutenu, mleka, jajek czy cukru, - wszyscy, którzy uwielbiają słodkości. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: - zawiera ponad 70 przepisów na słodkie desery i ciasta, - oraz propozycje ich różnych wersji, - podana wiedza pozwala na wyeliminowanie ze składu przygotowywanych słodkości: glutenu, mleka, jajek czy cukru, - w poradniku znajduje się wiele pogłębionych zagadnień dotyczących między innymi możliwości zastąpienia w przepisach na słodycze problematycznych składników spożywczych, - pozwala prowadzić naturalną, prostą i bogatą w smaki kuchnię, - zawiera piękne, kolorowe fotografie gotowych łakoci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, co jem!)
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Tyliczu
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy w dobie diet atakujących nas z każdego kolorowego magazynu, wyrzeczeń i nieustających wizyt w fitness klubach można cieszyć się smakiem potraw i hołdować drobnym zachciankom bez wyrzutów sumienia? Mireille Guiliano twierdzi, że tak i podaje tysiące sposobów na dobre, satysfakcjonujące życie wolne od narzucanych z góry modeli i wzorców. "Francuzki na każdy sezon" to nie tylko pożyteczne rady dotyczące komponowania posiłków, to przede wszystkim napisany z humorem przewodnik, który mógłby nosić podtytuł: jak uszczęśliwić siebie. Wraz z obfitością znakomitych przepisów kulinarnych, autorka oferuje cenne wskazówki, jak odnaleźć swój styl, dbać o siebie, dobrze się bawić i czerpać radość z drobiazgów. Znakomita lektura dla każdego, kto chce się nauczyć smakować każdą chwilę - ze znawstwem, umiarem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i chudnij z dietą sirt / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2020. - 215, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Odkryj moc sirtuin, aby zachować zdrowie i młody wygląd. Aby cieszyć się zdrowiem i ładną sylwetką, nie trzeba odmawiać sobie jedzenia. Z pomocą przychodzą substancje zwane sirtuinami. Stosunkowo niedawno odkryte odgrywają ważną rolę w regulacji długości życia, a tym samym w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem i otyłością. Dieta SIRT, polegająca na spożywaniu produktów z wysoką zawartością aktywatorów sirtuin, może wpływać na metabolizm tłuszczów i węglowodanów, a także opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia. Autorki, doświadczone dietetyczki, proponują autorską wersję oryginalnej diety SIRT rodem z Wysp Brytyjskich: zdrowszą, mniej rygorystyczną i bogatszą kalorycznie. Omawiają różne produkty dostarczające sirtuin, w tym słynne TOP20, czyli 20 pokarmów, które zawierają ich najwięcej, takich jak jarmuż, pietruszka, czerwone wino, truskawki, rukola. Podpowiadają, jak wykorzystać je w kuchni. W książce znajdziemy bogaty wybór przepisów na koktajle sirtuinowe, pyszne sałatki, a także wiele innych receptur z produktami bogatymi w sirtuiny. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki.)
Dzięki 100 fachowym poradom staniesz się ekspertem w prowadzeniu samowystarczalnego gospodarstwa domowego. Teraz wystarczy, że wprowadzisz je w życie, nieważne, czy mieszkasz na wsi, czy w centrum miasta. Zbieraj nasiona. Zbuduj szklarnię ze starych okien. Przygotuj domowy podpiwek. Zbieraj i wykorzystuj deszczówkę. Ścinaj drzewa jak prawdziwy rolnik.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolejne wydanie popularnej książki w nowej, odświeżonej szacie graficznej. Smaczne dania, ładnie podane posiłki, proste składniki – tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego, czym się kierować, dobierając produkty do posiłków. Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 255, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dietetyk Radzi.
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała. [znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy łatwo jest wydoić krowę? Skąd się bierze masło? Jak zrobić mąkę? Pytam, bo znam takich, którzy uważają, że mąka bierze się z torebki. Dzięki tej książce poznacie nie tylko odpowiedzi na te pytania, ale również przepisy na placki z całego świata i przekonacie się, że wszyscy jedzą naleśniki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Bereście
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej