Szkoły wyższe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje naukowe
(6)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Centrala - Wypożyczalnia
(2)
Centrala - Czytelnia
(6)
Filia nr 1
(1)
Filia w Tyliczu
(1)
Autor
Andruszko Robert
(1)
Antkiewicz Sławomir
(1)
Babik Wiesław
(1)
Bajerowa Irena (1921-2010)
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Bryńska Anita (1964- )
(1)
Chmielewska Anna (alergolog)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Górka-Pik Natalia
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Kazdin Alan E
(1)
Klemensiewicz Zenon (1891-1969)
(1)
Klocek Tomasz
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Mazur Marcel
(1)
Milewska Mariola
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Odowska-Szlachcic Bożenna
(1)
Owsiak Stanisław (1946- )
(1)
Pietrzak Bogusław (1943- )
(1)
Pokrzywa Piotr (nauki techniczne)
(1)
Polański Zbigniew
(1)
Potocki Artur
(1)
Sala Józef
(1)
Seweryn Michał
(1)
Szczepanik Maciej
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Tomaszczyk Jacek
(1)
Weisz John R. (1945- )
(1)
Woźniak Barbara
(1)
Włodarczyk Bogdan
(1)
Zając Joanna (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Dzieci
(3276)
6-8 lat
(2158)
0-5 lat
(1529)
9-13 lat
(1308)
Młodzież
(850)
Szkoły wyższe
(10)
14-17 lat
(563)
Dorośli
(463)
Rodzice
(120)
18+
(73)
Szkoły podstawowe
(62)
Nauczyciele
(56)
Przedszkola
(41)
Nauczanie początkowe
(37)
Szkoły średnie
(33)
Szkoły ponadgimnazjalne
(20)
Grupa wiekowa Dzieci
(16)
Logopedzi
(14)
Gimnazja
(10)
Klasa 1.
(9)
Pedagodzy
(9)
Chorzy
(8)
Terapeuci zajęciowi
(8)
Klasa 3.
(7)
Psycholodzy
(7)
Bibliotekarze
(6)
Klasa 2.
(6)
Literatura polska
(6)
Nauczyciele nauczania początkowego
(6)
Nauczyciele przedszkoli
(6)
Studenci
(6)
A2 (poziom biegłości językowej)
(5)
B1 (poziom biegłości językowej)
(5)
Klasa 4.
(5)
Klasa 5.
(5)
Klasa 6.
(5)
Licea
(5)
5-8 lat
(4)
6-9 lat
(4)
Grupa wiekowa Młodzież
(4)
Technikum
(4)
9-10 lat
(3)
Grupa wiekowa 0-5 lat
(3)
Klasa 1
(3)
Lekarze
(3)
Literatura amerykańska
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
16+
(2)
5-7 lat
(2)
9-17 lat
(2)
A1 (poziom biegłości językowej)
(2)
Animatorzy kultury
(2)
Fizjoterapeuci
(2)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(2)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(2)
Interniści
(2)
Klasa 3
(2)
Klasa 8.
(2)
Lekarze rodzinni
(2)
Literatura angielska
(2)
Niewidomi
(2)
Osoby z niepełnosprawnością
(2)
Psychoterapeuci
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura polska
(1)
0-8 lat
(1)
11-14 lat
(1)
11-15 lat
(1)
13-16 lat
(1)
14-17
(1)
17+
(1)
2001
(1)
3-10 lat
(1)
6-12 lat
(1)
6-8
(1)
9-13
(1)
Alpiniści
(1)
B2 (poziom biegłości językowej)
(1)
C1 (poziom biegłości językowej)
(1)
C2 (poziom biegłości językowej)
(1)
Chłopcy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dzieci 6-8 lat
(1)
Dzieci 9-13 lat
(1)
Dziewczęta
(1)
Edukatorzy
(1)
Ekonomiści
(1)
Hematolodzy
(1)
Hotelarze
(1)
Klasa 2
(1)
Klasa 7
(1)
Klasa 7.
(1)
Kobieta
(1)
Kobiety
(1)
Literatura francuska
(1)
Ludzie kultury
(1)
Matki
(1)
Menedżerowie
(1)
Mężczyzna
(1)
Temat
Hotelarstwo
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Antybiotyki
(1)
Biblioteki cyfrowe
(1)
Biblioteki naukowe
(1)
Dzieci
(1)
Finanse
(1)
Finanse publiczne
(1)
Grzyby wielkoowocnikowe
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Informacja
(1)
Informacja naukowa
(1)
Integracja sensoryczna
(1)
Internet
(1)
Jakość żywności
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język polski
(1)
Języki informacyjne
(1)
Kultura informacyjna
(1)
Leki weterynaryjne
(1)
Młodzież
(1)
Nauka
(1)
Nawozy
(1)
Ochrona roślin
(1)
Olejki eteryczne
(1)
Organizacja
(1)
Otwarte zasoby edukacyjne
(1)
Pestycydy
(1)
Praktyka psychologiczna oparta na dowodach empirycznych
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przyprawy
(1)
Psychoterapia
(1)
Rozwój fizyczny dziecka
(1)
Siatkówka (sport)
(1)
Społeczeństwo informacyjne
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Toksykologia
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Usługi turystyczne
(1)
Zaburzenia mowy
(1)
Zarządzanie wiedzą
(1)
Zatrucie
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Europa
(1)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Materiały pomocnicze
(2)
Monografia
(2)
Opracowanie
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Edukacja i pedagogika
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Psychologia
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Czytelnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Nauka, Dydaktyka, Praktyka ; 174)
Jest to kompendium uaktualnionej wiedzy o informacji i o nauce o informacji. Autorzy starali się odnieść do kluczowych zagadnień współczesnej nauki o informacji, nie roszcząc sobie jednak pretensji do kompletności ani autorytatywnych rozstrzygnięć. /od redaktora/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Czytelnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 004 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia języka polskiego / Zenon Klemensiewicz ; redaktor naukowy Irena Bajerowa. - Wydanie IX. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. - 827 stron, [113] stron tablic (w tym kolorowe), [2] karty tablic złożonych luzem : ilustracje ; 25 cm.
(Z Prac Instytutu Badań Literackich PAN)
Historia języka polskiego Zenona Klemensiewicza jest - jak dotąd - najobszerniejszym i najwszechstronniej opracowanym dziełem prezentującym dzieje języka polskiego od czasów kształtowania się jego zaczątków w łonie prasłowiańszczyzny do przełomu spowodowanego najazdem hitlerowskim na Polskę. Historia polszczyzny ukazana jest na tle historycznokulturalnym. Widzimy, jak dzieje narodu splatają się z dziejami języka, jak na przekształcenia języka wpływa życie polityczne, religijne i kulturalne, jaką rolę odgrywa język w danej epoce. Autor przypomina też najważniejsze dla rozwoju języka zabytki, dzieła, postacie i fakty. Czytelnicy zainteresowani tematem ewolucji poszczególnych form znajdą zwięzłe omówienie przemian językowych - od historii ortografii po historię słownictwa. Bardziej wnikliwi odbiorcy mogą skorzystać z licznych przypisów zawierających charakterystyczne cytaty z tekstów, uwagi polemiczne, próbki stylów itp. Przystępny, jasny tok wykładu ułatwia korzystanie z dzieła, a uzupełnieniem jego jest bibliografia historii języka polskiego, ilustracje i tablice synchronistyczne, zestawiające w porządku chronologicznym odnośne fakty oraz zjawiska polityczne i kulturalne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Czytelnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. /prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce kompleksowo przedstawiono zasady organizacji oraz funkcjonowanie obiektu hotelarskiego. Autorzy przedstawili: rolę obiektów noclegowych we współczesnej gospodarce; tworzenie struktury funkcjonalnej takiego obiektu i jej główne elementy; kształtowanie komórek organizacyjnych przedsiębiorstwa hotelarskiego i ich zakres pracy; najistotniejsze cechy osobowości i niezbędne kwalifikacje hotelarzy; charakterystykę grup i segmentów gości hotelowych; zasady komunikacji między gospodarzami a gośćmi; reklamacje usług hotelowych oraz kwestie bezpieczeństwa i higieny pracy w obiekcie hotelarskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu / Bożena Odowska-Szlachcic, Natalia Górka-Pik. - Wydanie I. - Gdańsk : Harmonia Universalis, copyright 2020. - 361 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
(Biblioteka SI)
Książka Strategie sensoryczne w jedzeniu i mówieniu to przede wszystkim podręcznik dla logopedów, neurologopedów, psychologów, pedagogów specjalnych oraz terapeutów integracji sensorycznej. Pozwala na poszerzenie lub zdobycie wiedzy dotyczącej rozwoju motorycznego, kształtowania się mowy i jej zaburzeń oraz zasad karmienia i wprowadzania pełnowartościowej diety u dzieci, od niemowląt poczynając.Publikacja oparta jest na najnowszych doniesieniach ze światowej i polskiej literatury oraz na doświadczeniach autorek w pracy z dziećmi z opóźnieniami i zaburzeniami neurorozwojowymi. Dzięki temu jej zawartość merytoryczna wykracza poza ramy programu studiów z zakresu logopedii i neurologopedii, integracji sensorycznej oraz innych kierunków psychologiczno-pedagogicznych. Stanowi więc kompendium wiedzy nie tylko dla studentów.Autorki przedstawiają wzajemne powiązania i zależności funkcjonalne wymienionych obszarów rozwojowych w aspekcie neurofizjologii oraz teorii integracji sensorycznej. Punkt wyjścia stanowi charakterystyka zaburzeń sensomotorycznych dotyczących karmienia, wybiórczej diety i rozwoju mowy według teorii integracji sensorycznej. Czytelnik znajdzie w książce wskaźniki dysfunkcji, określone procedury diagnostyczne i terapeutyczne oraz ćwiczenia do domowego programu terapii. Układ graficzny (tabele, ilustracje, wyróżnienie istotnych fragmentów tekstu, indeks oraz kolorowe plansze do ćwiczeń) pozwoli czytelnikowi łatwiej i szybciej przyswoić oraz utrwalić najważniejsze zagadnienia przydatne w praktyce zawodowej."Książka jest bardzo potrzebna i cenna ze względu na swój charakter oraz zawarty w niej materiał. Na pewno będzie użyteczna dla profesjonalistów, ale także rodziców zaangażowanych w proces wychowawczy swojego dziecka".dr Krzysztof Szamburskipsycholog, logopeda, terapeuta integracji sensorycznej"Niezwykle cenne jest w tej publikacji zebranie najnowszej wiedzy teoretycznej z zakresu różnych nauk i połączenie jej z propozycjami praktycznych oddziaływań. Autorki wnikliwie scharakteryzowały wpływ zaburzeń przetwarzania sensorycznego na karmienie i wybiórcze jedzenie oraz na rozwój mowy dziecka w ścisłym powiązaniu z fizjologicznymi, motorycznymi i behawioralnymi uwarunkowaniami. Książka może pomóc w odkryciu i zrozumieniu procesów, które leżą u podłoża złożonych problemów z jedzeniem i mówieniem, postawić właściwą diagnozę i zaplanować skuteczną terapię. Jest napisana językiem odpowiednim zarówno dla specjalistów, jak i nauczycieli czy rodziców".Ewa Rycombelneurologopeda, specjalistka wczesnego wspomagania rozwoju,terapeutka treningu słuchowego Neuroflow
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Finanse publiczne : współczesne ujęcie / Stanisław Owsiak. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2017. - 1134 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
(Finanse F)
Na grzbiecie znak graficzny serii: F.
Najnowsza i kompletna publikacja z zakresu finansów publicznych na polskim rynku. Książka przygotowana została na podstawie cieszącego się od lat niesłabnącym zainteresowaniem podręcznika „Finanse publiczne : teoria i praktyka” autorstwa prof. Stanisława Owsiaka.
Autor w nowym podręczniku: zaprezentował aktualne trendy w nauce i praktyce finansów publicznych, takie jak: teoria dóbr publicznych, teoria wyboru publicznego, programowanie i planowanie budżetowe, budżet zadaniowy, metody analizy nierównowagi finansów publicznych, scharakteryzował funkcjonowanie systemu finansów publicznych w Polsce podbudowane danymi empirycznymi, uwzględnił najnowsze zmiany w systemie finansów publicznych na skutek kryzysu - rozważania są osadzone w prawnych i instytucjonalnych podstawach Unii Europejskiej takich jak: Semestr europejski, Pakt fiskalny, Europejski Mechanizm Stabilności. Ogromną zaletą podręcznika jest interdyscyplinarne ujęcie finansów publicznych - ekonomia, zarządzanie, prawo, socjologia, psychologia, nauki o polityce. Książka adresowana jest do studentów ekonomii, finansów, administracji i prawa studiów licencjackich i magisterskich, słuchaczy studiów doktoranckich oraz studiów podyplomowych. Ze względu na to, że publikacja zawiera wiele najnowszych refleksji teoretycznych, syntezę doświadczeń z finansami publicznymi w ostatnich dekadach, w tym latach kryzysu finansowego, powinna spotkać się z zainteresowaniem ekonomistów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Czytelnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hotelarstwo : usługi, zarządzanie, procesy koncentracji / Józef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2019. - 300 stron : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Książka prezentuje rolę hotelarstwa na rynku turystycznym, oraz ukazuje kierunki zmian zarówno w jego systemie zarządzania, jak i rozwoju, głównie wymuszanych przez zmiany zachodzące w jego otoczeniu. Publikacja składa się z ośmiu rozdziałów. W rozdziale 1 scharakteryzowano istotę hotelarstwa, kryteria klasyfikacji hoteli oraz rolę hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego. W rozdziale 2 zaprezentowano podstawowe rodzaje współczesnej turystycznej bazy noclegowej. Rozdział 3 prezentuje składniki głównej, cząstkowej usługi hotelowej, tj. usługi zakwaterowania. Kolejny rozdział 4 przedstawia m.in. istotę gastronomii i jej rolę w hotelarstwie, zakres usług gastronomicznych w hotelach i kierunki ich rozwoju. W rozdziale 5 scharakteryzowano główne usługi dodatkowe w hotelach. Rozdział 6 przedstawia specyfikę zarządzania przedsiębiorstwem hotelarskim. Rozdział 7 ukazuje funkcje głównych służb hotelu. Końcowy rozdział 8 prezentuje procesy koncentracji i integracji w hotelarstwie. Praca jest wynikiem wieloletnich zainteresowań naukowych Autora. Książka jest adresowana głównie do studentów studiów ekonomicznych i wychowania fizycznego, studiujących na kierunku „turystyka i rekreacja”. Pomyślana jest jako opracowanie służące prowadzeniu wykładu z przedmiotu „podstawy hotelarstwa”. Może być także przydatna osobom i menedżerom zarządzającym firmami hotelarskimi.
Książka jest adresowana głównie do studentów studiów ekonomicznych i wychowania fizycznego, studiujących na kierunku „turystyka i rekreacja”. Pomyślana jest jako opracowanie służące prowadzeniu wykładu z przedmiotu „podstawy hotelarstwa”. Może być także przydatna osobom i menedżerom zarządzającym firmami hotelarskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Centrala - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podręczniki i Skrypty / Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie, ISSN 1429-8635 ; nr 5.)
I.Wiadomosci ogólne. II.Systematyka elementów techniki - opis ruchu. III.Metoda syntetyczna. IV.Metoda analityczna-korekta błędów. V.Forma fragmentów gry. VI.Gra. VII.Organizacja zajęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 796 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najważniejszą część podręcznika stanowią zwięzłe rozdziały poświęcone konkretnym programom psychoterapii. Autorzy poszczególnych metod omawiają ich teoretyczne podstawy, opisują sposób przeprowadzania interwencji sesja po sesji, podsumowują wyniki badań na temat skuteczności terapii oraz wskazują nierozwiązane problemy, z którymi należy się uporać. Ten kompleksowy podręcznik będzie przydatny zarówno dla psychologów zajmujących się dziećmi i młodzieżą, jak i dla psychiatrów i specjalistów z pokrewnych dziedzin (niezależnie od orientacji teoretycznej), badaczy i studentów [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Tyliczu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej